středa 11. července 2012

Filmová recense - Whisperer in Darkness (2011)

Howard Phillips Lovecraft bezesporu patří k váženým, uctívaným a respektovaným otcům moderního horroru. Dokonce i u nás, kde byl po léta spíše opomíjen, mu za loňský vyšlo několik sbírek, ba dokonce se přikročilo k důstojnému soubornému vydání jeho díla, k čemuž se dá říci jediné – bylo zatraceně načase.


Žel, o filmech vzniklých na motivy jeho povídek se už tak mnoho dobrého říci nedá, ať už měli různí tvůrci úmysly jakékoliv, výsledky jejich práce jsou až na výjimky přinejlepším rozpačité. Whisperer in Darkness, černobílý snímek z dílny H. P. Lovecraft Historical Society, věrných to strážců Lovecraftova odkazu, se však naštěstí řadí mezi ony nečetné výjimky (ostatně, jejich první počin Call of Cthulhu taktéž, ale o něm až jindy). Dlouho očekávané nečetné výjimky, první teaser spatřil světlo světa v roce 2007 a milce páně H. P. řádně namlsal. Na plnou versi si však museli řádně počkat, dílo bylo dokončeno až v roce 2011.


*** V NÁSLEDUJÍCÍM TEXTU SE MOHOU VYSKYTOVAT SPOILERY ***


Příběh nás zavádí do staroslavného města Arkhamu, konkrétně na Miskatonickou universitu, kde je profesor anglické literatury & folklorista Albert Wilmarth právě konfrontován s událostmi posledních doby – záplavy v nedalekém Vermontu, které kromě spousty vody a dřeva též přinesly údajně podivná mrtvá těla ještě podivnějších krabovitých bytostí. Wilmarth se však, přesto, že popisy oněch stvůr se objevují v desítkách jím zkoumaných pověstí, vzpírá uvěřit jejich skutečné existenci a považuje je jen za výplod fantasie primitivních vesničanů. V pevném přesvědčení jej plně nezviklá ani návštěva George Akeleyho, (s jehož otcem si o těchto kuriositách i legendách vydatně dopisuje), přivážející důkazní materiály. Avšak, semeno pochyb je přeci jen zaseto a tak posléze Wilmarth na poněkud zvláštní pozvání právě Henryho A. vyráží směr Akeleyovic farma, aby si rozšířil své poznatky o neobvyklém dění v hlubokých lesích a vysokých horách. A že uvidí věci...


Ačkoli v úvodu povídky Lovecraft ústy profesora Wilmartha praví: Mějte stále na paměti, že jsem nakonec nic doopravdy hrůzného neviděl.“ , autoři filmové podoby se (dle mého správně) rozhodli nejen toto poněkud pozměnit k obrazu svému. Dočkáme se tedy jak plíživého rozpadu kontur doposud racionálně fungujícího světa a matně tušených, raději nahlas nevyslovených záchvěvů kosmického děsu, kde Yog-Sothoth rouhavě bublá v nekonečnu, tak dokonce i akčnějších scén a vzdor nejspíš nízkému rozpočtu i velmi hezky provedených návštěvníků z vesmíru, kteří odhodili stud i masky a v závěru se předvedli v celé své kráse.

Ostatně, Whisperer in Darkness je natočen v tradici scifi/horror záležitostí z padesátých let a je tedy nemyslitelné, aby zde zůstali protivníci po celou dobu mimo záběr a nemávli alespoň párkrát na kameru klepetem či chapadlem.


Vzdor pravděpodobně nízkému rozpočtu je triková úroveň překvapivě vysoká. Někomu možná nebude vyhovovat, že se vesměs jedná o triky digitální a ne pouze o „poctivou animatroniku“, leč vzdor stylisaci filmu je nutné si uvědomit, že se přece jen nacházíme ve 21. století a vytvořit kvalitní kouzla na počítači je (Cthulhužel či Cthulhudík) rychlejší, levnější a s vyšší šancí na kvalitní provedení, než se o totéž snažit s hromadou gumy a líčidel.

Též herci, ač někteří z nich postrádají větší zkušenosti, jsou schopní a za celou dobu trvání se mi nestalo, že by mi výkon některého vadil. Působí občas mírně strnule, to bych ovšem nedávala za vinu herecké neschopnosti, nýbrž právě oné 'old school' stylisaci. K té patří i možná pro někoho obtížněji zkousnutelná zdlouhavost některých částí – za sebe říkám, že mi tento fakt nikterak nevadil, nepůsobí to rušivě, neubírá na atmosféře a navíc to tak nějak patří ke zvolenému typu snímku.


Jakkoli se to mému kousavému já téměř příčí, nemám Whisperer in Darkness takřka co vytknout.

Pro Lovecraftovy fanoušky povinnost, pro doposud chapadly nepolíbené se zde otevírá možnost setkání s něčím novým, které posléze může vykvést i v kosmickou (a řádně masožravou) květinu literární lásky na celý život a jeho šťastné naplnění mezi kultisty.

Iä! Shub Niggurath!


Odkazy:

Stránky filmu na cthulhulives.org

Profil na csfd

Povídka Whisperer in Darkness (v originálním znění)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.