úterý 19. února 2013

Hra - Můj bůh je lepší než tvůj bůh!


Můj bůh je lepší než tvůj bůh!“
Výše uvedené tvrzení můžete 100% prokázat pouze v této hře!


Co to je?
Veselá argumentačně-terroristická (a převelmi DIY) hra pro dva a více hráčů.


Co k tomu potřebuji?
Hráči si rozeberou různé „bohy“ - je celkem jedno, jestli to bude Cthulhu, Loki, Buddha, nekrofilie, komunismus, Velké špagetové monstrum, Eris...fantasii v určování obhajované mocnosti se meze nekladou.
Poté jim vybudují svatyně, města (či klidně celé státy) – je celkem jedno, jestli jen napíší názvy jednotlivých míst a popíšou je slovy, nakreslí si herní plán nebo si dokonce nějaké město postaví – vše záleží na hráčích a na tom, kolik energie a času se jim chce do hraní vkládat, ale domnívám se, že minimálně s nakreslenými plány a pár doplňky je hra zábavnější – přece jen, pokud je do tvorby vlastního světa vloženo více vlastní energie, také na něm bude člověku více záležet a do hry se lépe ponoří.
Další důležitá věc jsou karty – opět, vytváří si je hráči sami a je jedno, jestli to budou obyčejné kousky papíru s nápisy, nebo se zvolí nějaké propracovanější výtvarné řešení. Na karty se napíšou (a případně i nakreslí) nejrůznější akce, dle libovůle toho kterého hráče. Tedy se zde může nacházet od Možnost spáchat terroristický útok při kterém zahyne (hoď kostkou a výsledné číslo násob stem) lidí, Z nebe padá mana, Bůh je mrtvý! po Apokalypsa!, Narození nového Mesiáše, Z nebe prší měna, Krupobití (hoď mincí pro tvé město/město protihráče) atd.
Počet karet není nijak omezen a je dobré mít od každé karty alespoň dva kusy.
Taktéž je třeba mít kostku a minci – ať už pro případ nerozhodných situací či pro větší zakomponování prvku náhody.

Jak se to hraje, má to nějaká pravidla?
Pár se jich najde.
Hráči si tedy vyberou boha, vytvoří (či jen popíší) svá města a vyberou který z nich hru zahájí. První hráč začéná popisovat výhody a dobré stránky svého boha, vychválí ho až do nebes (pekel) a nakonec prohlásí, že je jistě lepší než bůh druhého hráče. Načež druhý hráč udělá přesně totéž (další případně také a pak se jede dokola) a oba (všichni) pokračují, dokud jeden z hráčů neuzná argumenty protistrany a nepřestoupí na její víru.
Protože debaty jsou sice zábavné, ale je třeba i nějaké akce, tahají hráči v každém kole též jednu kartu a dle toho, co je na ní napsáno, se zařídí. S užitím karty se dá i počkat, není nutné všechnu manu, munici ani jaderné hlavice vystřílet hned.
Použitá karta se vrací dospod balíčku.

Jak vyhrát?
Mít kvalitní argumenty – a zároveň umět uznat kvalitu argumentů protistrany. Také je možné soupeře vyhladit (přijde na to, co si na ty karty napíšete), ale to není ani tak vítězství, jako spíš převálcování – a zde je přece jen hlavní debata, mana, bomby a letadla narážející do věžáků jsou jen drobným zpestřením.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.